Sozopol de stad van de romantiek in Bulgarije


Sozopol
Sozopol is een klein dorp, dat op zo’n 35 km ten zuiden van Burgas ligt. Het dorp ligt op een landtong aan een rotsachtige kust en heeft heeft twee prachtige zandstranden. Tijdens uw wandeling over het schiereiland kunt u genieten van de prachtige natuur. Ten noorden kunt u het eiland Sveti Ivan zien liggen. Het eiland is bereikbaar per boot en het is ideaal voor een dagje uit. Op Sveti Ivan staat een vuurtoren en de resten van een middeleeuws klooster. Het eiland is de thuisbasis van vele natuurlijke beschermde dier-en plantensoorten. In het oostelijke gedeelte vindt u een boulevard en heeft u uitzicht op het nieuwe gedeelte van het dorp. De smalle steile straatjes van Sozopol en de unieke huizen geven de stad een unieke romantische sfeer. Door de beschutte baaien aan weerszijden, wordt Sozopol ook wel genoemd de stad van de redding. Sozopol werd gesticht in het jaar 609 voor Chr. door Griekse zeelieden en werd vernoemd naar de god Apollo " Apollonia Pontika (Pontus betekent Zwarte Zee). Apollonia Pontika " was een democratische autonome stadstaat , dat in de oudheid bekent stond als een commerciële macht. Door de visserij, zoutwinning, metaal en hout bewerking en winning van grondstoffen kreeg de regio een economische boom. De goederen werden uitgevoerd naar Thassos, Peloponnesos en zelfs tot aan Syrië en Egypte.

Sozopol is ook bekend om zijn vele kerken.

De oudste kerk die tegenwoordig nog haar deuren heeft geopend, is de Sveti Georgi kerk. De kerk werd gebouwd in het jaar 1828, op de plaats waar ooit een vroeg christelijke basiliek stond. Het altaar is gemaakt van marmer en dateert uit het jaar 330 na Chr.. In de binnenstad vindt u nog twee kerken, ter ere van de Heilige Maria.

Sozopol is de stad van de romantiek

De verkwikkende zeelucht, het zachte licht en de zachte geluiden van de golven, hebben veel kunstenaars geïnspireerd om hun meesterwerken te creëren. De oudste stad aan de Zwarte Zee kust, is een verzamelplaats van schilders, muzikanten, architecten en toneelspelers. Sozopol is de badplaats met de grootste verscheidenheid aan activiteiten en attracties in Bulgarije. Vooral het festival Apollonia trekt erg veel bezoekers. Reeds meer dan twintig jaar komen nationale en internationale kunstenaars naar het dorp. U kunt genieten van diverse concerten,  toneelstukken en tentoonstellingen.

Slechts een paar kilometer ten zuiden van Sozopol liggen meerdere campings, Kavaci, Smokinia en Veselie. Vanwege de fijnzandige en kilometerslange zandstranden en het milde klimaat, zijn de campings erg geliefd bij de Bulgaren. Dichtbij de camping Smokina ligt het natuurreservaat Piasachna Lilia, deze bloem die u nergens anders in Bulgarije aantreft  heeft ervoor gezorgd dat de bouw van grote hotels in deze regio niet is toegestaan. Daardoor is de regio bespaard gebleven van massatoerisme.