Smolyan een van de jongste steden van Bulgarije

Smolyan
Smolyan ligt in een schilderachtige vallei, in het mooiste gedeelte van het Rodopegebergte. De moderne stad Smolyan ontstond in het jaar 1960 en werd gevormd uit drie historische dorpen Ustowo, Rajkowo en Eserowo. Het gebied rondom Smolyan werd echter reeds in de 2e Eeuw voor Chr. bewoond. Talrijke overblijfselen herinneren aan Thracische tijden, Slavische stammen en Bulgaarse veroveraars. Tegenwoordig is Smolyan gelegen in het midden van de prachtige natuur een van de mooiste steden van het land. Smolyan is een prachtige combinatie van oude en nieuwe architectuur. Als u de stad wilt verkennen, heeft u zeker twee dagen nodig. Iedere wijk heeft iets bezienswaardig.
In de wijk Eserowo zijn een aantal mooie huizen uit de 18e en 19e Eeuw o.a. het Meramova huis, het huis van de familie Sarievi en het Prisadov huis. De boogbrug over de rivier is in het begin van de 18e Eeuw gebouwd. In het nieuwe stadscentrum is de moderne architectuur vakkundig aangepast en heeft men rekening gehouden met de oude stijl. De grootste planetarium van het land ligt vlakbij Smolyan. Hier worden lezingen en demonstraties gehouden in diverse talen. Het Historisch Museum herbergt meer dan 150.000 voorwerpen, waaronder een grote collectie schilderijen en sculpturen.
Niet ver van Smolyan ligt het skigebied Pamporovo, het grootste in het Rodopegebergte. Het biedt een prachtig uitzicht op de berg Snezhanka. In de buurt van Smolyan ligt ook nog het skigebied  Chepelare.