google.com, pub-4468762639979591, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Bulgarije vakantie tips: Baltschik een charmant havenstadje in Bulgarije

Baltschik een charmant havenstadje in Bulgarije

Baltschik
Het charmante Bulgaarse havenstadje Baltschik ligt op zo'n 31 km ten noordoosten van Varna aan de Zwarte Zee.
De geschiedenis van de stad begint meer dan 2000 jaar geleden. Oorspronkelijk was het een oude Thracische en later Griekse nederzetting. Door de eeuwen heen werd de havenstad meerdere malen verwoest en herbouwd. Van 1913 tot 1940 maakte Baltschik deel uit van het Koninkrijk van Roemenië. De Roemeense Koningin Maria hield zo van de schoonheid van de regio, dat zij in Baltschik een zomerpaleis liet bouwen en een botanische tuin aanlegde. Vanawege de prachtige natuur en de minerale bronnen, maakte Baltschik tot een geliefd vakantieoord van de Roemeense aristocratie. De bouw van de zomerresidentie werd verzorgd door de Italiaanse architecten Amerigo en Augustino. Het paleispark is ontworpen door de Zwitserse landschapsarchitect Jules Janine. Het zomerpaleis is een mix van Bulgaarse, Moldavische, Moorse en Oosterse architecturale elementen. Het totale complex bestaat uit een minaret, hoofdgebouw, een kapel en een gastenverblijf. Ook in het terrasvormige aangelegde park, zijn christelijke en moslim motieven in de bloemperken en fonteinen met elkaar verweven. De planten en tuin decoraties komen uit diverse verre landen. In de botanische tuin groeien meer dan 3.000 zeldzame soorten planten, waaronder meer dan 200 verschillende soorten bomen. De tuin heeft een zeer grote collectie cactussen, bestaande uit ongeveer 250 soorten. Na Monaco heeft Baltschik de tweede grootste collectie cactussen in Europa. Een andere bezienswaardigheid is de kunstgalerie uit het jaar 1930, die nu is ondergebracht in het gerenoveerde gebouw van de oude school. Een groot aantal opmerkelijke kunstwerken worden tentoongesteld op een ruimte van 800m2. Daarnaast worden ook diverse gast tentoonstellingen georganiseerd, waar zelfs werken van Salvador Dali worden tentoongesteld. De idyllische straatjes, de rustige vissershaven en de gezellige restaurants trekken bezoekers uit de nabijgelegen toeristische centra: Albena en Goudstrand, ook als is het maar voor een dag, of slechts een wandeling.
Hoewel Baltschik een populaire Bulgarije vakantiebestemming is, heeft het een dromerige rustige en romantische sfeer weten te behouden.