Dospat stad in het prachtige Rodopegebergte

De stad Dospat in Bulgarije is gelegen in het midden van het prachtige Rodopegebergte aan de oever van Dospat dam, 80 km ten westen van het district stad Smolyan. De Dospat dam is de tweede grootste dam in Bulgarije.  Pittoreske asfaltwegen verbinden Dospat met Devin, Smolyan en Pamporovo. Dospat werd opgericht en vernoemd naar de middeleeuwse heerser Despot Slav. Er zijn oude ruïnes, die dateren uit de 4e  en 5e eeuw voor Christus, gevonden in de buurt van de stad. Het meest opmerkelijke gezicht van de regio is echter de reeds eerder genoemde Dospat dam. Hoewel door mensen geschapen is het grote waterreservoir tegenwoordig veranderd in een enorme watermassa van 22 km2. De ongelooflijke combinatie van de diepe blauwe wateren van de dam en de eerbiedwaardige pijnbomen, die trotse staan op de ​​bergtoppen, biedt ideale omstandigheden voor recreatie en toerisme in de natuur. Het waterreservoir is werkelijk vol met vis. Vissers komen uit het hele land naar Dospat, om later aan hun vrienden te kunnen vertellen over hun nieuwe vangsten.
Een folklore festival vindt plaats in Dospat elk jaar, tijdens de laatste dagen van augustus. Het festival begon als een beurs voor fonteinen bouwers. Langs de wegen in de regio kunt u nog veel fonteinen zien. Gezellige hotels en restaurants vindt u in Dospat en aan de oevers van de grote dam. Ze bieden gastvrijheid en lokale specialiteiten. U moet zeker de verse forel proberen. 
Het klimaat in Dospat wordt door de bergen, de Dospatska rivier en de Egeïsche Zee  beïnvloed, de lente komt laat, de zomer is koel, de herfst is warm en hoewel de winter mild is, blijft de sneeuw toch lang liggen.