Hisarya cultuur en wellness in Bulgarije

Hisarya, Bulgarije ligt 364 m boven de zeespiegel in de zuidelijke uitlopers van het Sredna Gora gebergte. Hisarya ligt op zo'n 165 km van Sofia en 42 km van Plovdiv. De stad is een van de grootste Bulgaarse kuuroorden, gespecialiseerd in de balneontherapie en wereldwijd beroemd. Hisarya is beroemd om zijn helende mineraalwater. Er zijn 22 minerale bronnen en het mineraalwater is licht, helder, kleurloos, smaakloos en erg lekker. Het curatieve mineraalwater in het kuuroord heeft een temperatuur van 37 graden Celsius. Het water is lichtjes gemineraliseerd en het is zowel geschikt om te drinken en te baden. Het milde klimaat, de frisse lucht en de stilte zijn uitstekend voor gecombineerde therapie├źn met mineraalwater, aromatherapie, klassieke en oosterse massages, modder behandelingen, acupunctuur en nog veel meer. 
Het mineraalwater in Hisarya wordt o.a. gebruikt voor de behandeling van nier- en urologische ziekten, galblaas aandoeningen en maag- en darmziekten. Het klimaat is mild en aangenaam. Mist is er nooit, vanwege dit feit wordt de stad beschouwd als een van de zonnigste plekjes in Bulgarije. In de regio zoekt u tevergeefs naar industrie en fabrieken, daarentegen is het rijk aan parken en groene gebieden.
Het symbool van de stad zijn zeker de unieke overblijfselen van de Hisarya vesting uit de 3e en 4e eeuw voor Christus. De vestingmuren waren 2.200 meter lang, verdedigingstorens en vesting poorten behoorden ook tot het complex. Tegenwoordig is het uitgeroepen als archeologische reservaat.
Alleen de zuidelijke poort, genaamd de kamelen vanwege zijn vorm die lijkt op twee kamelen en de westelijke "Pazardjishka" poort zijn bewaard gebleven. In het archeologische complex werden vele oude graven gevonden. De bekendste is de Hissar graftombe, een laat-Romeinse familie graf uit de 4e eeuw.
De Hisarya regio is rijk aan archeologische monumenten uit de Thracische tijd. Het grootste Thracische religieuze complex in Bulgarije dateert uit de 6e - 5e eeuw voor Christus en ligt in de buurt van het dorp Starosel. De residentie van een Thracische heerser ligt 22 km ten noorden van het dorp. Een Thracische handelscentrum vlakbij het dorp Krashtevich dateert uit de 6e - 4e eeuw voor Christus. De weg naar Starosel voert via het dorp Staro Zhelezare, waar u het huis van tradities kunt bezoeken, voorstellingen en proeverijen geven een beeld van het dagelijkse leven in de regio.
Hisarya biedt vele accommodatie mogelijkheden, van kleine familie pensions tot luxe 4-sterren hotels. De meeste hotels hebben een moderne spa en een centrum voor balneontherapie en bieden een grote verscheidenheid aan wellness behandelingen. Sportieve activiteiten behoren ook tot de mogelijkheden: er zijn binnen en buiten mineraalwater zwembaden, maar ook tennis, volleybal, basketbal, fietsen, paardrijden, motorcross en paintball kunt u actief beoefenen in Hisarya.
De regio Hisarya heeft ook grote tradities in druiven en wijn-productie. De proeverijen van de lokale wijnen en de gastvrijheid zullen u weten te bekoren.