Karlovo een schilderachtig stadje in Bulgarije

Karlovo is een schilderachtig stadje gelegen in een deel van de beroemde rozenvallei in Bulgarije aan de voet van het Stara Planina gebergte. Karlovo ligt 141 km ten oosten van Sofia en 58 km ten noorden van Plovdiv. Karlovo was de woonplaats van een van de grootste Bulgaren, de revolutionair Vasil Levski en vele andere beroemde persoonlijkheden.

Geschiedenis: het oude verleden van Karlovo is niet goed onderzocht. De moderne stad werd gesticht na de Ottomaanse invasie. In de 19e eeuw bloeide Karlovo zowel economisch als op cultureel gebied. Veel watermolens werkten langs de oever van de Stara Reka (oude rivier) en de producten van de lokale ambachtslieden werden zelfs verkocht in Egypte, AlbaniĆ«, Dubrovnik en Wenen. Helaas werd de stad verwoest door de Turken, tijdens de Russische - Turkse bevrijdingsoorlog en dit was het einde van de welvaart in Karlovo. Gelukkig zijn bepaalde delen van het stadje bewaard gebleven en nog steeds in goede conditie. Vasil Levski werd in Karlovo geboren, maar ook Ivan Bogorov de maker van de eerste Bulgaarse krant, de broers Hristo en Evlogy Georgievy wiens donaties de basis hebben gelegd voor het hoge onderwijs in Bulgarije en Hristo Prodanov de eerste Bulgaar die de Mount Everest overwon hebben allemaal hun verleden in Karlovo.

In Karlovo zijn diverse bezienswaardigheden. Het historisch museum is ingericht in het gebouw van de oude school. Het is uitgeroepen tot een monument van de architectuur. Er zijn veel monumenten, ter nagedachtenis van de nationale bevrijdingsbeweging. Allereerst het huis museum van Vasil Levski. Het monument van zijn moeder vindt u daar ook. In het oude deel van de stad staat een monument van de revolutionair met een pistool in zijn hand en een leeuw aan zijn zijde. De kerken Sint Nikolaas, Maagd Maria en de oude huizen uit de Revival periode zijn ook erg indrukwekkend.

Natuurlijk moet u tijdens uw vakantie Karlovo, ook een bezoek brengen aan de Suchurum waterva, gelegen op 1 km ten noorden van Karlovo. Vanuit het het centrum leidt een weg rechtstreeks naar dit natuurspektakel. In mei of juni moet u een tocht maken door de rozenvallei. De rozenfeesten vinden aan het begin van de oogsttijd plaats.