Tips strandvakantie Bulgarije

Door het ontbreken van eb en vloed, zijn vele stranden in Bulgarije ideaal om te zwemmen en te duiken. Het zoutgehalte van het water is ook relatief laag. Als u niet tevreden bent met het vaak drukke strand net buiten het hotel, moet u mobiel zijn.

Stranden aan de noordelijke Zwarte Zee kust en Goudstrand.
De bijna 380 km lange kustlijn van Bulgarije is verdeeld in een noordelijke en een zuidelijke helft. De stranden in het noorden worden gedomineerd door de veelal zacht glooiende, mooie stranden ten noorden en ten zuiden van Varna.

Goudstrand: een lang strand en erg veel zand. De meest bekende badplaats voor een strandvakantie in Bulgarije is gelegen in het kustgedeelte Zlatni Pjassazi en is beter bekend als Goudstrand. Deze kustlijn is ook erg populair bij all inclusive toeristen. De baaien zijn gedeeltelijk omgeven door groene struiken en bomen. Verder naar het noorden van Bulgarije, is de kust rotsachtig met kleine baaien. Kortom dit gedeelte is nog steeds een beetje minder toeristisch dan in het zuiden van Bulgarije.
De badplaats Albena en vooral goudstrand zijn strandgedeeltes die in het hoofdseizoen overlopen worden door toeristen, het strand is dan ook overvol. Strandstoelen en parasols kunnen worden gehuurd, als uw hotel over eigen strandgedeelte beschikt is dat natuurlijk niet nodig.

Als u op zoek bent naar meer ruimte op het strand, kan ik u het voor- en naseizoen aanbevelen. Vooral voor jongeren is Goudstrand in de maanden juli en augustus uiterst populair, niet vanwege het strand, maar vooral vanwege de vele clubs en discotheken.

Varna stadsstrand.
Varna is de bekendste en grootste stad aan dit gedeelte van de kust. Varna is ook om culturele redenen een dagtocht waard. Vrana beach is het relatief grote stadsstrand, vlak naast de belangrijkste promenade. Vooral in de zomer weekends kan het hier zelfs erg druk zijn, omdat veel inheemse bewoners een bezoek aan het strand brengen. Vergeleken met Goudstrand is het op het Varna stadsstrand rustiger en minder hectisch. Gratis en vrij toegankelijke gedeeltes zijn in Varna echter in de laatste jaren steeds schaarser geworden. U zult ook hier een parasol en strandstoel moeten huren.

Stranden aan de zuidelijke Zwarte Zee kust en Zonnestrand (Sunny Beach).
In het zuiden van Bulgarije bestaat het achterland gedeeltelijk uit dichte bossen, die inmiddels onder natuurbescherming vallen. Als u in dit gedeelte van Bulgarije uw strandvakantie wilt houden, bent u aangewezen op het vliegveld van Burgas. Sunny Beach beschikt over de meest uitgebreide toeristische infrastructuur in het zuiden van het land. Door vele nieuwe hotels en voorzieningen is men er in het zuiden in geslaagd om toeristen te lokken vanuit het noordelijke gedeelte van Bulgarije.

Tip: als u de mogelijkheid heeft ga naar de zuidelijke Bulgaarse Zwarte Zee kust.  Er zijn verspreid vele baaien met zacht glooiende stranden en duinen en diverse kleine plaatsen met een minder sterke ontwikkelde toeristische infrastructuur, zoals in de eerder genoemde plaatsen.