Ruse spellen we ook wel als Rousse en Roese. Het is een stad in Bulgarije, in het noorden van het land. Er wonen ongeveer 175.000 inwoners en in de tijd van het Ottomaanse rijk was het een van de meest belangrijke steden. Inmiddels staat de stad vooral bekend om schrijver en Nobelprijswinnaar Elias Canetti, geboren in 1905. Het is in ieder geval de moeite waard om een bezoek te brengen aan het Battenbergpaleis, dat inmiddels een museum is. Ruse heeft onder andere prachtige gebouwen te bieden, net als een grote brug die het verbindt met de Roemeense zijde van de Donau.
Ruse is één van de rijkste steden van Bulgarije met veel mooie bezienswaardigheden en een prettige, open sfeer.
Anders dan veel steden in Bulgarije is Ruse een kosmopolitische stad waar verschillende invloeden duidelijk merkbaar zijn in het straatbeeld. De stad is van oudsher meer verbonden geweest met Midden-Europa dan de rest van het land. Ruse heeft de grootste haven langs de Donau en via de haven staat de stad al eeuwenlang in verbinding met de rest van Europa. Al sinds vroeger tijden hebben zich verschillende nationaliteiten in Ruse gevestigd, wat heeft bijgedragen aan de goede sfeer in de stad. Ook de diverse bouwstijlen reflecteren het heterogene karakter van Ruse. De prachtige architectuur leverde Ruse de bijnaam ‘klein Wenen’ op.
Bezienswaardigheden
De haven van Ruse is al vele eeuwen in gebruik en uit de Romeinse tijd stammen de resten van de Sexaginta Prista, de Haven van de 60 Schepen. De ruïnes dateren van de tijd van Keizer Vespasianus. U vindt onder andere resten van graftombes en delen van de vestingwerken. Even verderop vindt u overblijfselen van de 19de eeuwse haven. Hiervan zijn nog diverse pakhuizen overgebleven. Eén van de mooiste gebouwen van Ruse vindt u aan het centrale plein, Ploshtad Svoboda, het Bevrijdingsplein. Aan dit plein bevindt zich het rond 1900 gebouwde theater met op het dak een beeld van Mercurius. Midden op het plein staat het Bevrijdingsmonument uit 1909, dat herinnert aan de bevrijding van de Ottomanen. De helden van de vrijheidsstrijd tegen de Ottomanen worden in Ruse vereerd in het Pantheon van Helden van de Nationale Wedergeboorte. Het gebouw heeft een opvallende goudkleurige koepel en binnen brandt een eeuwige vlam ter herdenking van de gevallen vrijheidsstrijders. In het omliggende park zijn enkele mausolea gelegen van strijders die stierven voor de onafhankelijkheid van hun land. Eén van de weinige christelijke bouwwerken in Ruse is de Sveta Troitsakerk, die in 1764 werd gebouwd. In de architectuur vindt u kenmerken van de barok en de Moskovische stijl terug. Onder de Ottomanen mochten kerken niet hoger zijn dan moskeeën en daarom werden kerken vaak half ondergronds gebouwd. Dat geldt ook voor deze kerk, waarvan het schip 4 meter onder straatniveau ligt.
Musea
Ruse herbergt enkele interessante musea. In de stad bevindt zich het enige Transportmuseum van Bulgarije, dat misschien beter spoorwegmuseum genoemd had kunnen worden. Het museum vertelt de geschiedenis van het spoornetwerk van Ruse. In het Regionaal Historisch Museum vindt u voorwerpen die teruggaan naar de tijd van de Thraciërs. Veel aandacht is er voor de bloeitijd van Ruse en ook heeft het museum een etnografische afdeling. U vindt het museum in het oude paleis van Aleksandûr Batenberg, dat op zichzelf al de moeite waard is. Wanneer u geboeid bent door de Bulgaarse vrijheidsstrijd, moet u beslist een bezoek brengen aan het Zahari Stoyanovmuseum, dat in een prachtige villa gevestigd is. Zahari Stoyanov was een Bulgaarse vrijheidsstrijder die deelnam aan de April opstand en daar een verslag van schreef. Zijn verhaal geïllustreerd met foto’s en diverse voorwerpen wordt verteld in dit bijzondere museum.