Bansko populaire skigebied in Bulgarije


Bansko
De stad Bansko ligt in het zuidwesten van Bulgarije, aan de voet van het Pirin hooggebergte. Het gelijknamige nationale park staat sinds 1983 op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO. Bansko is rijk aan culturele schatten, van musea en oude kloosters en kerken tot aan de middeleeuwse stadskern.
Het populaire skigebied van Bansko ligt op ongeveer 160 km van Sofia.
Van alle Bulgaarse skigebieden is Bansko veruit het grootste, het modernste en populairste. Door miljoenen investeringen zijn aan de huisberg Todorka, een paar kilometer pistes, skiliften en gondels ontstaan.
De totale lengte van de pistes is 65 kilometer, verdeeld over de twee skigebieden Chalin Valog en Shiligarnika.

Chalin Valog betreft het deel tussen de 1100-1600 meter boven de zeespiegel en Shiligarnika vanaf 1700 m tot 2500 m. Beide skigebieden zijn gemakkelijk te bereiken via een gondellift en hebben afdalingen in alle moeilijkheidsgraden.

Bijzonder aantrekkelijk is waarschijnlijk het skigebied voor snowboarders. Het heeft namelijk een funpark, waar verschillende stunts kunnen worden geoefend. Professionele ski-en snowboardleraren staan u graag bij met raad en daad. Ski-uitrusting kan ter plaatse worden gehuurd. Om uitstekende sneeuwcondities te garanderen staan 44 sneeuwkanonnen paraat, om in alle omstandigheden te zorgen voor goede sneeuwkwaliteit. Daardoor loopt het seizoen in Bansko van 15 december tot 15 mei. De skipas kost ongeveer 150 euro voor een week .

De enorme investeringen in de afgelopen jaren in het kuuroord, hebben ook gezorgd voor nieuwe en moderne hotels. Hotels zijn er in diverse prijsklassen. Noemenswaard het wereldberoemde luxe Hotel Kempinski Grand Arena Bansko, gelegen direct tegenover de skilift. Er zijn echter nog steeds kamers te huur voor prijzen tussen de € 20 en € 50.
 
 
Bansko is ook bekend vanwege zijn minerale bronnen. Die speciaal worden aanbevolen voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen.
Een echte aanrader is een bezoek aan een van de traditionele tavernes of restaurants, hier kunt u genieten van typische streekgerechten en vooral goede Bulgaarse wijn. In Bansko vindt u restaurants in allerlei prijsklassen. De jonge snowboarders kiezen vaak voor de iets goedkopere restaurants met een internationale keuken. Hetzelfde geldt voor het nachtleven in Bansko , ook hier heeft u de keuze uit decadent of eenvoudig.
Conclusie: het grootste ski- en kuurgebied van Bulgarije is uiterst modern, beschikt over prima pistes, die tot medio mei zijn geopend en uitstekende voorzieningen. Gloednieuwe hotels voldoen aan alle eisen, die de wintersporter stelt. De  apr├Ęs-ski in Bansko is indrukwekkend. Het kuuroord Bansko is een beetje duurder dan de andere skigebieden in Bulgarije, maar het is in vergelijking met andere skigebieden in Europa nog steeds gunstig geprijsd.