|
Kotel |
Het Bulgaarse Kotel is gelegen in een kleine vallei omringd door steile bergen, in het oostelijke Balkan gebergte op zo'n 49 km ten noordoosten van Sliven.
De stad is in de 14e of 15 Eeuw opgericht. Tijdens de Turkse bezetting vluchtten vele Bulgaren uit de omliggende steden en dorpen naar Kotel. Archeologische vondsten uit het gebied laten zien dat de regio reeds in de oudheid bewoond was. In de 18e en 19e Eeuw maakte Kotel een economische groei door en groeide het uit tot een economisch en cultureel centrum. De stad verkreeg bepaalde privileges, omdat de lokale handelaars en ambachtslieden waren betrokken bij de zorg van de Ottomaanse troepen. Na de bevrijding in 1894, leed Kotel de zwaarste brand in haar geschiedenis. Een groot deel van de stad werd verwoest, alleen de gebouwen in de wijk Galata bleven intact. De huizen zijn goed bewaard gebleven en vertegenwoordigen nu de typische architectuur van de region. De stenen muren zijn op de bovenste verdieping meestal met hout bekleed. De daken bieden zowel in de zomer als in de winter een goede bescherming.
Het bergstadje Kotel in Bulgarije is aantrekkelijk voor toeristen uit binnen-en buitenland vanwege zijn rijke historie, interessante architectuur en vooral vanwege de mooie ligging en omgeving. Bezienswaardigheden zijn: het natuurkunde museum, de Galata school, het etnografische museum gevestigd in het Kjorpeeva huis. De tapijtweverijen hebben Kotel haar bekendheid gegeven tot ver over de landsgrenzen.