Plovdiv een oude stad in Bulgarije

Plovdiv
Het Bulgaarse Plovdiv is een van de oudste steden van Europa. De stad ligt in de Thracische vlakte, aan de voet van de Rodopen en aan beide oevers van de Maritsa rivier. De eerste Thracische nederzetting op het grondgebied van het huidige Plovdiv ontstond meer dan 6.000 jaar geleden en dat is eerder dan het oude Athene of Rome. Plovdiv is daarmee een van de oudste continu bewoonde steden in Europa. Het toenmalige Evmolpia werd 342 voor Chr. door Philipp II omgedoopt tot Philippopolis. Vanaf 1364 viel Plovdiv onder Ottomaanse heerschappij en kreeg het de naam Philibe. Als de toegangspoort naar de Oriënt ontwikkelde de stad zich tot handels-en ambachtelijke centrum met vele moskeeën en een grote markt. De ruïnes van oude Thracische , Romeinse en Byzantijnse gebouwen werden gebruikt als fundering, daardoor zijn vele historische monumenten vernietigd. Na de bevrijding van de Ottomaanse overheersers in 1878 tot aan de eenwording met het Vorstendom Bulgarije in 1885, was Plovdiv de hoofdstad van Oost- Roemelië.
Tegenwoordig is Plovdiv een centrum van international beurzen en een moderne universiteitsstad met een unieke sfeer en onvergetelijke charme. Wilt u alle bezienswaardigheden van Plovdiv bekijken, heeft u zeker enkele dagen nodig.
Het amfitheater is een van de meest opmerkelijke gebouwen uit de Romeinse tijd. De 7000 toeschouwers stoelen zijn verdeeld in twee etages , elk met 14 rijen. De namen van de stadswijken waren in de bankjes gegrafeerd, zodat de toeschouwers uit dezelfde wijk  gezellig bijelkaar zaten. Het Romeinse stadion ligt onder een van de winkelstraten van de stad, op een paar meter afstand van de moskee . Het stadion heeft een hoefijzervorm, een lengte van 180 m en zelfs 30.000 zitplaatsen voor toeschouwers. Het stadion is gedeeltelijk blootgelegd en zichtbaar vanaf de straat. De oude huizen in de binnenstad hebben een traditionele buitenkant , de binnenkant is rijkelijk versierd. Een belangrijke factor voor de sfeer in de oude binnenstad zijn de smalle geplaveide straten. De overblijfselen van de oude stad, vestingwerken  en de poort Hisar Kapija  zijn enkele van de bezienswaardigheden. Opmerkelijk zijn ook verschillende islamitische gebedshuizen , zoals de oude moskee met het Byzantijnse metselwerk of de Djumaya moskee uit de 15e tot 17e Eeuw. Ten zuiden van Plovdiv ligt o.a. het klooster van Batschkovo.