Ahtopol kleine stad ten zuiden van Burgas

De kleine stad Ahtopol, Bulgarije ligt 87 kilometer ten zuiden van Burgas. De monding van de Veleka, ligt op slechts 4 km van de badplaats Ahtopol. Het heeft twee lange en pittoreske stranden. Het water heeft een aangename temperatuur van 25 graden Celsius, een beetje buiten de gebaande paden kunt u zelfs naakt zwemmen.
De naam Ahtopol stamt uit de oudheid. In het verleden was het een Thracische nederzetting. Later noemden de Romeinen het Perontikus.  De nu bestaande stad werd herbouwd na een grote brand in 1918 toen alles werd vernietigd. Er zijn ook interessante resten van een Romeinse vesting muur. Enkele zeer oude munten werden gevonden in de buurt van de stad, ook uit andere Europese landen. Interessante bezienswaardigheden zijn de kerk en het klooster. Op zo'n 4 kr ten zuiden van Ahtopol is de prachtige monding van de Veleka. Dichtbij ligt ook het kleine dorp Kosti bekend om de Nestinarski dansen. Het dorp Vavara ligt 3 km ten noorden, het is de favoriete plek van duikers, vooral door de rotsachtige onderwater holten een riffen, o.a.  gevormd door schelpen. De toerist die een onvergetelijke avontuurlijke vakantie willen beleven in een verlaten plaats te midden van ongerepte natuur zal hier meer dan tevreden zijn. Meer zuidwaarts aan de Zwarte Zee kust, kunt u genieten van de prachtige stranden van Sinemorets, Silistar en Rezovo.
Vervoer: er is een regelmatige busdienst naar Burgas, meestal via allerlei dorpen in het zuidelijke deel van de kust, maar ook naar de nabijgelegen steden Sinemoretz en Rezovo.