google.com, pub-4468762639979591, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Bulgarije vakantie tips: Dobarsko charmant bergdorpje in Bulgarije

Dobarsko charmant bergdorpje in Bulgarije

In de omgeving van Razlog ligt één van de meest charmante dorpjes in de bergen van Bulgarije, genaamd Dobarsko. U vindt Dobarsko in het zuidwesten van Bulgarije op zo'n 180 km van Sofia en op slechts 20 km van Bansko, het bekende winterresort. Dobarsko ligt op een hoogte van 1070 meter boven de zeespiegel en heeft zo'n 700 inwoners. Hier begint ook het beschermde gebied van het Nationale Park Rila. Dobarsko ligt aan de zuidkant van de berg en wordt verlicht door de zon, daardoor is het er in de zomer en winter warm.
Het eerste historische document waarin het dorp Dobarsko opduikt, is afkomstig uit het jaar 1378. Tot het eind van de 18e eeuw was Dobarsko het economische centrum van de regio, daarna ontwikkelde Bansko zich sterk. De bevolking hield zich vooral bezig met de handel in katoen en de veeteelt. Er bestaat een legende over het dorp, na het einde van de gevechten in 1014, zouden zich de blinde soldaten van de Bulgaarse tsaar Samuil hebben gevestigd in Dobarsko. Hier vonden zij verlichting en genezing door de heilige bron, waarvan ook nu nog steeds wordt verondersteld oogproblemen te genezen. Het ligt in de tuin van de middeleeuwse kerk  Sint Teodor Tiron en Teodor Stratilat. De kerk is zeer goed bewaard gebleven, heeft prachtige waardevolle fresco's en een bezoek zeker waard. De andere kerk, ( Zuivering van de Maagd) is een herinnering aan de Bulgaarse Revival. Het prachtige houtsnijwerk is afkomstig van een kunstenaar van de Bansko kunstschool en maakt deel uit van het culturele erfgoed. In de regio vindt u ook een pelgrimspad en in de directe omgeving, de 30-meter hoge waterval Shtrokaloto. De waterval zorgt zowel in de zomer als winter voor een adembenemend uitzicht. Dichtbij stroomt het kleine riviertje de Klinetsa. U bereikt Dobarsko met de bus vanuit Razlog.