Sofia hoofdstad van Bulgarije

Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en het hart van het land. De stad is een cultureel, administratief en industrieel centrum. Sofia is de grootste stad van Bulgarije. Sofia wordt van diverse kanten omgeven door verschillende gebergtes. Sofia is gelegen op 550 meter boven de zeespiegel. Sofia is verbonden door internationale routes met de hoofdsteden van Europa en via Istanbul en Ankara, met het Midden-Oosten.
Tegenwoordig is Sofia een moderne Europese hoofdstad met veel zakelijke en commerciële centra, dynamische nachtleven en culturele bezienswaardigheden.

Sofia is een stad met een geschiedenis van 7000 jaar, daarmee gaat de geschiedenis van Sofia terug naar de meest verre oudheid van Europa. Tijdens de 8e eeuw werd een oude Thracische nederzetting, genaamd Serdica opgericht. De eerste naam van Sofia (Serdi) komt uit deze periode. De aanwezigheid van warme mineraalwater was de oorzaak van de nederzetting. Nog steeds kunt u het helende water drinken uit de fonteinen in het centrum van de hoofdstad.
Ten tijde van het Romeinse Rijk, was de stad Sofia het centrum van de Romeinse wijk. Oude torens, vestingmuren, administratieve- en religieuze gebouwen werden toen gebouwd. De naam van de hoofdstad werd vervolgens Sredets.
Later viel het land Bulgarije onder het Byzantijnse Rijk. De stad werd omgedoopt tot Triyaditsa, wat betekent tussen de bergen. Na de bevrijding van Bulgarije uit de Byzantijnse Rijk werd de naam nogmaals veranderd in Sofia.
In die periode begon Sofia zich te ontwikkelen als een Europese stad. Tegenwoordig is Sofia  een zeer rustige stad om te wonen. Moderne gebouwen worden ontwikkeld en gebouwd, een gloednieuwe ondergrondse verbindt het centrum met de buitenwijken. Er zijn tal van luxe hotels, traditionele, inheemse restaurants, winkelcentra en veel uitgaansmogelijkheden.

Als u alle bezienswaardigheden van Sofia wilt zien, moet u genoeg genoeg vrije tijd hebben. De stad Sofia is het culturele centrum van Bulgarije en heeft vele musea, galeries en theaters, die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een echt kunstwerk is een opmerkelijke gebouw, het nationale theater Ivan Vazov, gebouwd volgens de Duitse neoclassicisme architectuur. Het theater werd opgericht in 1904 en het gebouw werd voltooid in 1907. De hal wordt geflankeerd door twee balkons en er zijn 850 zitplaatsen. In het theater werken een aantal van de beste acteurs en regisseurs van het land, het theater geniet populariteit, niet alleen in Bulgarije, maar in heel Europa.
De Alexander Nevski kathedraal is ook een van de symbolen van Sofia. De crypte van de kathedraal herbergt een collectie meesterwerken van de Bulgaarse icoon schilders. Bezoekers kunnen genieten van meer dan 200 iconen en fresco's, die zijn tentoongesteld. Een souvenir winkel verkoopt kopieën van enkele van de bekende iconen, ansichtkaarten, albums en kaarten. 
Sofia heeft prachtige bruggen. De culturele bezienswaardigheden van Sofia zijn talrijk, boven vindt u een zeer beperkte opsomming. Zeker een favoriete plek voor de bewoners van Sofia en tevens een ontmoetingsplaats is het Nationaal Paleis van Cultuur. Het ontwerp van het gebouw is architectonisch uniek. Het gebouw beschikt over 16 grote zalen, de grootste met 5000 zitplaatsen. Veel beurzen, presentaties, concerten en openbare evenementen worden er gehouden. De plaats in de voorkant is ook een favoriete plek van de skaters, boarders en fietsers, vanwege de vele lage trappen rond de fonteinen.

De hoofdstad Sofia biedt veel plekken voor ontspanning en recreatie in de natuur. Vooral de vele parken zijn ideale plekken om te ontspannen. Borissovata Gradina ligt in het centrum van Sofia. Het Yuzhen Park, Zapaden Park, Severen Park en het Geo Milev Park zijn andere groene parken, gelegen in verschillende woonwijken van de stad.
Het Vitosha Natural Park is een favoriete plek voor toerisme en ontspanning, omdat de hoofdstad Sofia dichtbij ligt. Er zijn tien pieken, die meer dan 2000 meter hoog zijn. De hoogste top is de Cherni Vruh, dat op 2290 meter boven de zeespiegel ligt. De hoogste waterval van Vitosha is de  Boyana waterval, het water valt zo'n 40 meter. De berg biedt prachtige mogelijkheden om te wandelen, skiën, snowboarden, mountainbiken e.d.

Sofia is ook de plek in Bulgarije als u wilt genieten van het goede leven, een bezoek wilt brengen aan een restaurant, waar u kunt kiezen uit de traditionele Bulgaarse gerechten, maar ook kunt proeven van gerechten uit de Japanse, Indiase, Europese en Latijns-Amerikaanse keuken.

Er zijn zeer goede luxe 5 sterren hotels voor de zakelijke reizigers, maar ook mooi gezellige familie hotels.

Sofia is een van de hoofdsteden in Europa die u moet bezoeken.