Srebarna ecotoerisme Bulgarije

Het dorp Srebarna in Bulgarije ligt op een van de heuvels die het natuurreservaat omringen. Srebarna ligt op slechts 16 km van Silistra, de hoofdstad van het gelijknamige Bulgaarse oblast aan de Donau op de grens met Roemenië, aan de weg naar de Bulgaarse stad Roese.

Het dorp Srebarna werd reeds bewoond sinds 586-590 jaar voor Christus. De lokale bevolking zijn voorouders van de zogenaamde "grebentsi". Ze worden beschouwd als slimme mensen met frivole geest.

Tegenwoordig is Srebarna voor bekend vanwege het gelijknamige Srebarna natuurreservaat. 
De wateren van het reservaat weerspiegelen de beelden van het mooie huis dat staat op de heuvel.
Het Srebarna natuurreservaat is één van de oudste biosfeer reservaten in Europa.  De prachtige natuur en rijke geschiedenis trekt veel toeristen, fotografen, ornithologen en eco-toeristen. Het reservaat Srebarna  heeft een geschiedenis van meer dan 60 jaar. Het is één van de oudste reservaten op het Balkanschiereiland. Het is verspreid over een oppervlakte van 902 hectare.

Er zijn verschillende legendes over de oorsprong van de naam van het meer, waaronder het verhaal van een boot met zilver ( srebro in het Bulgaars) langs de oevers van het meer. Het meest waarschijnlijke is dat de naam komt van de zilverachtige reflecties op het oppervlak van het meer tijdens volle maan.

Het natuurreservaat Srebarna beschermt een belangrijk deel van een type wetland dat wijdverbreid was in Bulgarije in het verleden. Het herbergt een diversiteit aan planten- en diersoorten, die in toenemende mate worden bedreigd. Het wetland is een belangrijke voedingsbodem, voor veel vogels ook om te overwinteren.
Drijvende rietveld eilanden en overstroomde wilgen bossen leveren belangrijke vogel broedgebieden. Er bestaat een grote verscheidenheid aan fauna in het gebied, 39 zoogdieren, 21 reptielen en amfibieën en 10 vissoorten leven in het reservaat, zelfs 179 vogelsoorten nestelen op zijn grondgebied, waarvan sommige onder meer de Dalmatische pelikaan, de knobbelzwaan, de grauwe gans, de bruine kiekendief, de blauwborst, reigers en aalscholvers.
In 1983 werd het Srebarna natuurreservaat opgenomen in de natuurlijke werelderfgoedlijst van de UNESCO.