Tran Bulgarije stad en dorp tegelijk

Tran is gelegen in een berggebied in het westelijke deel van Bulgarije, op de twee oevers van de rivier de Erma,  die een schilderachtige kloof vormt. De stad Tran is gelegen op een hoogte van 790 meter boven de zeespiegel, in de vallei Znepole en omgeven door de heuvels Kitka, Charchalat en Mourgovitsa. Tran is een stad in de regio Pernik.

De gemeente Tran is een administratief centrum, dat grenst aan de Republiek Servië. De stad ligt op slechts 75 km afstand van Sofia en 49 km van Pernik, maar ook dicht bij de steden Dragoman en Breznik.

In het verleden was de nederzetting een belangrijke ambacht- en handelscentrum. De nederzetting was relatief dicht bevolkt, in vergelijking met tegenwoordig. Archeologische vondsten tonen sporen van kolonisten sinds de Neolithische periode. Stenen bijlen en hamers uit die periode werden gevonden in de dorpen Bohova, Zabel en Yarlovtsi.  Bewoonde grotten werden gevonden in de dorpen Zelenigrad en Lomnitsa. Later werden deze gronden bewoond door Thracische, Gotische en Slavische stammen. Tijdens de Ottomaanse heerschappij  heette de huidige stad Tran, Tran palanka en Taran palanka. Onder de Byzantijnse overheersing werd de stad in 1018 gesloopt en afgebrand. 
In 1829 was er een bevrijding opstand vanuit Transka Buna, maar deze werd snel onderdrukt door het Turkse leger. Tijdens de oorlogen van de regio Tran kwamen zeker 5.000 mensen om het leven, dat is de reden waarom u in de regio vele monumenten met de namen van slachtoffers kunt zien. Als gevolg van de maatregelen die werden besloten tijdens het Verdrag van Neuilly, werden een groot aantal nederzettingen uit de regio Tran gegeven aan Servië. Sommige  dorpen zoals Vrabcha, Strezimirovtsi, Bankya en Petachnitsi zijn nog steeds verdeeld.

Tegenwoordig is Tran een kleine, goed ingerichte en onderhouden stad. Het centrale plein wordt opgeknapt en biedt comfortabele bankjes, verlichting en een fontein met helder, koud water. De huizen en gebouwen zijn ook vernieuwd. Een gloednieuwe hotel is gebouwd in het centrum van de stad. Het hotel is gebouwd in een typische alpine stijl en past perfect bij de omringende architectuur.
Als geheel Tran combineert alle gemakken van de grote stad met de gezelligheid en de rust van een klein dorp. 

Naast twee orthodoxe tempels en monumenten biedt Tran diverse natuurlijke attracties, waaronder bergen en heuvels. Twee natuurlijke verschijnselen springen er uit, allereerst de Rui piek  (1706 meter boven de zeespiegel) en het tweede natuurverschijnsel is de kloof van de rivier Erma of de Lomnishko kloof (de naam van het nabijgelegen dorp Lomnitsa). De kloof is opgenomen in de lijst van de 100 natuurlijke toeristische locaties in Bulgarije.

Het dorp Lomnitsa ligt op slechts 5-6 km afstand van Tran. Lomnitsa biedt een mooie weide om te kamperen  en is gemakkelijk bereikbaar via een geasfalteerde weg. De camping is niet groot, maar schoon en gezellig met veel bomen. De kristalheldere rivier de Erma, loopt langs de weide en daarmee langs de rivier.
De Vrabchanski waterval is ook gelegen in de nabijheid van Tran. Het is bijna 4 meter hoog. Slechts op 15 tot 20 km afstand van Tran ligt een andere bezienswaardigheid, de berg Elovishka met als hoogste piek de Plocha (1329 meter).

De regio Tran is ook ecologisch een interessant gebied, grote bosgebieden met diverse flora: voornamelijk beuken en eiken, meidoorn, wilde iris, esdoorn, limoen, esdoorn, wilde peren, appels, frambozen, bramen en aardbeien en fauna: verschillende soorten vogels, herten, rendieren, konijnen, vossen, wolven en wilde zwijnen. Jagen is een populaire sport in de regio, er zijn ook aantrekkelijke locaties voor vissers.
Het wisselende gebied is ook uitermate geschikt voor eco toerisme, trekking en bergtoerisme.