Troyan oude ambachten in Bulgarije

Troyan ligt op 160 km ten noordoosten van Sofia en 22 km van de Troyan pas in de Balkan-gebergte.
De stad ligt verspreid langs de terrasvormige oever van de Beli Osum rivier aan de noordelijke voet van de Troyan-Kalofer, nok van het Balkan-gebergte, op 450 meter boven de zeespiegel.

Troyan is beroemd om zijn prachtige ambachtswerken. In de 19e eeuw bloeide in Troyan verschillende ambachten o.a. houtwerk en pottenbakken.  Troyan is ook beroemd door de school van de keramiek. Er is ook een Museum voor traditionele ambachten en toegepaste kunst, waarbij een verzameling van ambachtslieden werken wordt tentoongesteld.
Een spectaculaire attractie is het Troyan klooster,  gebouwd in de 17e eeuw en een van de meest vooraanstaande christelijke monumenten in Bulgarije.
Een uniek evenement is het pruimen en pruimenbrandewijn festival in Troyan, jaarlijks gehouden in de maand september. Tijdens het festival kunt u de destillatie van de echte pruimenbrandewijn zien en natuurlijk ook proeven van de traditionele Bulgaarse Troyan pruimenbrandewijn.

Sportief kunt u ook zijn tijdens uw vakantie in Troyan.  Het Beklemeto skigebied (1360 m boven de zeespiegel) bevindt zich op 20 km van Troyan. Het complex omvat skifaciliteiten en een ski school tijdens de winter. Beklemeto biedt een skipiste voor de afdaling en slalom races.

Er zijn ook veel wandelroutes in de regio Troyan. Een van de meest aantrekkelijke is die in het beschermde  natuurgebied Kozyata Stena. Het is een echte botanische paradijs, met meer dan 40 uitgestorven en bewaarde plantensoorten, waaronder het Balkangebergte edelweiss.
Watersporten en vissen behoren ook tot de mogelijkheden in de regio. De dorpen van Oreshak en Shipkovo bevinden zich in de nabije omgeving van Troyan. Shipkovo is bekend vanwege het mineraalwater.  Een buitenzwembad is aanwezig en balneotherapie wordt gegeven.